Loading...
Van’da Jeotermal Kaynak Arayışımıza Başlıyoruz!

GMK Enerji olarak, Van’ın Çaldıran ilçesinde bulunan 7 adet jeotermal lisans sahamızda gerçekleştireceğimiz jeotermal kaynak arama projemizi duyurmaktan gurur duyuyoruz...

Devamını Oku
Viking Services ile Sondaj Sözleşmesi İmzaladı!

GMK Energy olarak, Aksaray, Koçpınar sahasında üç adet derin jeotermal kuyu sondajı için Viking Services ile sondaj sözleşmesi imzaladığımızı duyurmaktan heyecan duyuyoruz....

Devamını Oku
Thermosoft için Beştepeler Enerji ve GMK Energy arasında Anlaşma imzalanmıştır.

GMK Energy Tarafından Geliştirilen Yapay Zeka Tabanlı Thermosoft Programının 24 MW kapasiteli Kubilay Jeotermal Elektrik Santralinde Uygulanması İçin Beştepeler Enerji ve GMK Energy arasında Anlaşma imzalanmıştır.

Devamını Oku
“TR33 Bölgesi Jeotermal Su Yönetim Modeli” ihalesini GMK Energy olarak kazanmış bulunuyoruz!

T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı | Republic Of Türkiye Ministry of Industry and Technology’nın destekleri ile T.C. Zafer Kalkınma Ajansı - T.C. Zafer Development Agency tarafından düzenlenen “TR33 Bölgesi Jeotermal Su Yönetim Modeli” ihalesini GMK Energy olarak kazanmış bulunuyoruz.

Devamını Oku
Karacasu ve Kuyucak’ta Jeotermal Ar-Ge Seraları Kuruldu

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Teknokent'te faaliyet gösteren GMK Enerji A.Ş. tarafından tasarlanıp geliştirilen "Düşük Sıcaklıklı Jeotermal Sahalarda Tek Kuyu Kullanılarak Kuyu İçi Eşanjör Sistemi ile Jeotermal Isıtmalı Sera" projesi kapsamında...

Devamını Oku
GMK Enerji’nin düşük sıcaklıklı jeotermal santral projesi onaylandı

GMK Enerji'nin düşük sıcaklıklı jeotermal kaynaklardan elektrik üretimine dayalı küçük ölçekli jeotermal santral projesi onaylandı.

Devamını Oku
GMK Enerji tarafından geliştirilen Geothermal Investment Tool yayında

GMK ENERJİ uygulaması "Geothermal Investment Tool" ile jeotermal kuyunuzun sıcaklık, basınç, debi ve re-enjeksiyon sıcaklığı değerlerini...

Devamını Oku
GMK Enerji’nin tasarladığı “Direct Contact Steam Condenser” projesi

GMK Enerji tarafından tüm termodinamik ve mekanik tasarımları yapılan tamamen Türk mühendisliği...

Devamını Oku
ATV İş Dünyası Programı'na Konuk Olduk

GMK Yenilenebilir Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Murat Karadaş ATV İş Dünyası Programı'nın konuğu oldu. Programda tarafından jeotermal enerji sektörü ve sektörün geleceği konuşuldu. GMK Enerji'nin sektöre verdiği hizmetler, projeler ve yatırım planları anlatıldı.

Devamını Oku
ST Proses Otomasyon Zirvesi’ nde JES Yatırım Prosesleri Anlatıldı

Proses Zirvesi, proses endüstrisinin nabzını tutmaya devam ediyor. ‘Jeotermal Enerji Sektörünün Türkiye’deki Durumu ve Proses Kontrolü’ konulu panel, JESDER Yönetim Kurulu Başkanı Ufuk Şentürk’in moderatörlüğünde...

Devamını Oku
GT 2018 (Geothermal Turkey) Kongresine Sponsor Olduk

GMK Enerji'nin altın sponsor olarak katıldığı, JESDER'in düzenlediği Geothermal Turkey 2018 kongresi 12 Nisan 2018 tarihinde Ankara Bilkent Otel'de kamu ve özel sektör temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşti.

Devamını Oku
IGC 2018 (Uluslararası Jeotermal Enerji Kongre ve Sergisi )'e Sponsor Olduk!

GMK Enerji'nin kW sponsor olarak katıldığı, IGC 2018 (Uluslararası Jeotermal Enerji Kongre ve Sergisi ) 14-15 Mart 2018'de Ankara Sheraton Hotel'de kamu..

Devamını Oku
GT 2019 (Geothermal Turkey) Kongresine Sponsor Olduk

GMK Enerji'nin altın sponsor olarak katıldığı, JESDER'in düzenlediği Geothermal Turkey 2019 kongresi 6-7 Şubat 2019 tarihinde Ankara Bilkent Otel'de kamu ve özel sektör temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşti....

Devamını Oku
GMK Enerji ve Türkerler Holding arasında anlaşma

GMK Enerji ve Türkerler Holding arasında anahtar teslim Jeotermal Isıtmalı Sera Kurulumu Anlaşması imzalanmıştır.

Devamını Oku
Jeotermal Santral Yatırımlarında Proje, Mühendislik, Danışmanlık

GMK Enerji Genel Müdürü Murat Karadaş, Türkiye'de jeotermal kaynaklarının değerlendirmesine dair konuşmasıyla 13 Kasım tarihinde İzmir Yaşar Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü'nde.

Devamını Oku
Jeotermal Kaynakların Değerlendirilmesi

GMK Enerji Genel Müdürü Murat Karadaş, Türkiye'de jeotermal kaynaklarının değerlendirmesine dair konuşmasıyla 13 Kasım tarihinde İzmir Yaşar Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü'nde.

Devamını Oku
Tezler

GMK Enerji ekibi tarafından hazırlanmış tezleri inceleyebilirsiniz.

Devamını Oku
Uluslararası Kitaplar ve Kitap Bölümleri

GMK Enerji ekibi tarafından hazırlanmış, katkıda bulunulmuş uluslararası kitaplar ve bölümlerine buradan ulaşabilirsiniz.

Devamını Oku
SCI Dergileri

GMK Enerji ekibi tarafından hazırlanmış SCI Dergileri içeriklerine bu sayfadan erişim sağlayabilirsiniz.

Devamını Oku
Uluslararası ve Ulusal Konferans Bildirileri

GMK Enerji ekibi tarafından hazırlanmış tüm uluslararası ve ulusal konferans bildirileri...

Devamını Oku
GMK’dan Aksaray’da Dünya Bankası destekli JES projesi

GMK Energy Grubu’na bağlı Güzelyurt Jeotermal Enerji AŞ’nin Dünya Bankası Destekli Jeotermal Enerji Sondajı Çalışmaları Aksaray’da başladı...

Devamını Oku

Karacasu ve Kuyucak’ta Jeotermal Ar-Ge Seraları Kuruldu

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Teknokent'te faaliyet gösteren GMK Enerji A.Ş. tarafından tasarlanıp geliştirilen "Düşük Sıcaklıklı Jeotermal Sahalarda Tek Kuyu Kullanılarak Kuyu İçi Eşanjör Sistemi ile Jeotermal Isıtmalı Sera" projesi kapsamında anahtar teslim (EPC) uygulaması yapılan seraların ısıtılması, tek kuyudan kuyu içi eşanjör yardımıyla temiz su ısıtılarak jeotermal akışkan yer yüzüne çıkarılmadan yapılmaktadır. Bu kapsamda çevreci ve doğa dostu bir yatırım yapılmıştır.

Resmi tüm izin süreçleri dahil mühendislik, tasarım ve saha uygulaması GMK Enerji A.Ş. tarafından tamamlanan Jeotermal Isıtmalı Ar-Ge Seralarında Mart ayı itibariyle bitki ekimine başlanılacaktır. Bitki seçiminde özellikle yurt dışından ithal edilen ve katma değeri yüksek bitki çeşitleri üzerine yoğunlaşılacaktır. Jeotermal Isıtmalı Ar-Ge Seralarında yapılacak bitki uygulama çalışmalarından sonra en uygun görülen bitki çeşidi üzerine ilk etapta 200.000 m2 sera yatırımı planlanmaktadır.

Aydın Karacasu ve Kuyucak ilçelerinde 3 adet jeotermal işletme ruhsatı bulunan EG Enerji Sanayi ve Ticaret A.Ş. bölgeyi kalkındıracak büyük çaplı sera yatırımlarına ve buna ilave olarak jeotermal ısıtmalı meyve ve sebze kurutma tesisi yatırımlarına hazırlanmaktadır. Ayrıca Karacasu ilçesinde turizmi arttırmak amacıyla termal otel kompleksi yatırımı planlamaktadır. Çevresel yönü ön planda tutularak yapılacak seraların, kurutma tesislerinin ve termal otel yatırımlarının Aydın ekonomisine ve bölge halkının istihdamına önemli katkı sağlaması hedeflenmektedir. Yapılacak yatırımların işletme döneminde Karacasu ve Kuyucak ilçelerinde çoğunluğu kadın olmak üzere en az 500 kişiye istihdam sağlanması planlanmaktadır.

GMK Enerji’nin düşük sıcaklıklı jeotermal santral projesi onaylandı

GMK Enerji'nin düşük sıcaklıklı jeotermal kaynaklardan elektrik üretimine dayalı küçük ölçekli jeotermal santral projesi onaylandı.

GMK JEOTERMAL ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME MERKEZİ‘nde yürütülecek ilk proje olan "Düşük Entalpili Jeotermal Kaynaklardan Elektrik Üretimi Sağlayan Organik Rankine Çevrimine Sahip Tesis Tasarımı ve İmalatı" projesi Adnan Menderes Üniversitesi Teknoloji Geliştirme A.Ş Teknokent Danışma Kurulu tarafından onaylanmıştır.

Bu proje kapsamında düşük sıcaklıklı (100 0C'nin altındaki) jeotermal sahalardan elektrik üretimi sağlayacak Organik Rankine Çevrimine dayalı 500 kWe ve altı kapasitede küçük ölçekli jeotermal elektrik santralı üretimleri yapılacaktır.

Mühendislik tasarımları tamamlanan ve türbin dahil tüm ekipmanları yerli olarak üretilecek olan küçük ölçekli ORC için ilk uygulama Aydın'da özel bir firmaya ait 95 °C sıcaklıktaki bir kuyu başında olacaktır.

Türkiye ve dünyada 100 °C'nin üzerindeki jeotermal enerji sahalarında jeotermal kaynaklar genel olarak elektrik üretiminde kullanılmakta olup, bu sıcaklığın altındaki düşük entalpili sahalardan genellikle bölgesel ısıtma, sera vb. gibi yüksek sıcaklığa ihtiyaç duyulmayan diğer alanlarda faydalanılmaktadır. Elektrik santralı kurmak niyetiyle jeotermal arama ve sondaj faaliyeti yapan firmalar 100 °C ve altı sıcaklıkta jeotermal kaynak bulduklarında projelerini durdurmakta ya da sahalarını atıl durumda bekletmektedirler. Jeotermal arama çalışmalarında kuyu başı sıcaklıkların 100 °C ve altı olması firmaları tatmin etmemekte, artezyen ya da yapay üretim (pompa) yöntemleri ile 100 °C ve üzerinde bir sıcaklığı kuyu başında bulmayı hedeflemektedirler.

Bu proje ile Türkiye genelinde atıl durumda olan düşük entalpili ve düşük debili jeotermal kapasitenin elektrik üretimi açısından ülke ekonomisine kazanımının sağlanması amaçlanmaktadır.

GMK Enerji tarafından geliştirilen Geothermal Investment Tool yayında

GMK ENERJİ uygulaması "Geothermal Investment Tool" ile jeotermal kuyunuzun sıcaklık, basınç, debi ve re-enjeksiyon sıcaklığı değerlerini kullanarak ne kadar elektrik üretebileceğinizi, kaç adet konut ısıtabileceğinizi ve kaç metre kare sera kurabileceğinizi kolaylıkla hesap edebilirsiniz.

Uluslararası jeotermal arenada jeotermal elektrik santrali projelendirmesi, BOP tasarımı, kuyu içi pompa tasarımı, santral verimi artırma çalışmaları, bölgesel jeotermal ısıtma ve jeotermal ısıtmalı seralar konularında mühendislik, proje, danışmanlık ve müşavirlik hizmetleri vermek amacıyla 1 Şubat 2017 tarihinde kurulan GMK ENERJİ, birinci kuruluş yıl dönümü vesilesi ile yerli ve uluslararası jeotermal yatırımcıları, jeotermal yatırımlarda ve işletmelerdeki profesyonel çalışanlar, jeotermal alanında çalışan akademisyenler ve tüm ilgililer için "Geothermal Investment Tool" uygulamasını ücretsiz sunmaktadır.

Apple Store ve Google Play'den ücretsiz ulaşabileceğiniz bu uygulama ile jeotermal kuyunuzun sıcaklık, basınç, debi ve re-enjeksiyon sıcaklığı değerlerini kullanarak ne kadar elektrik üretebileceğinizi, kaç adet konut ısıtabileceğinizi ve kaç metre kare sera kurabileceğinizi kolaylıkla hesap edebilirsiniz. Ayrıca ileri hesaplama seçeneği ile kuyularda ve enjeksiyon pompalarındaki iç tüketimi, toplam BOP tüketimini hesap etmekte ve yerli ekipman katkısı vs. detay bilgileri kullanarak satışa emrade net elektrik üretimini ve yıllık kazancı detaylı olarak hesap edebilmektedir.

Jeotermal yatırımcılara ve bu alandaki profesyonel çalışanlara kolay bir hesap yöntemi oluşturmak amacıyla hazırlanan bu uygulama, GMK Enerji'nin Jeotermal enerji sektörüne ve JESDER'e birinci kuruluş yıl dönümü hediyesi olarak ücretsiz sunulmaktadır.

IGC Türkiye 2018 Uluslararası Jeotermal Kongresi birinci gününde WING çalıştayında IGC Türkiye 2018 kW sponsoru GMK Enerji yetkilisi Gülcan Yavuz Karadas tarafından uygulamanın kullanımı yönünde bir sunum gerçekleştirilecektir.

GMK Enerji’nin tasarladığı “Direct Contact Steam Condenser” projesi

GMK Enerji tarafından tüm termodinamik ve mekanik tasarımları yapılan tamamen Türk mühendisliği ile geliştirilen Direct Contact Steam Condenser projesi Beştepeler Enerji Üretim Tic. A.Ş. firmasına ait 24 MW kapasiteli Kubilay JES santralinde devreye alındı.

GMK Enerji tarafından tüm termodinamik ve mekanik tasarımları yapılan tamamen Türk mühendisliği ile geliştirilen Direct Contact Steam Condenser projesi Beştepeler Enerji Üretim Tic. A.Ş. firmasına ait 24 MW kapasiteli Kubilay JES santralinde devreye alındı.

Bu proje ile santralda basınç düşüklüğü sebebiyle kullanılamayan ve atmosfere atılan buharı kullanarak 60 °C sıcaklıkta ve 200 ton/saat debide re-enjeksiyon suyunun sıcaklığı 135 °C'ye çıkarılmış ve yoğuşan buharın suyu ile santrala 225 ton/saat ek jeotermal akışkan gönderilmesi sağlanmıştır.

Ayrıca re-enjeksiyondan alınan suyun basıncının buhar basıncına eşitlenmesi için özel bir basınç düşürücü türbin kullanılmış ve bu türbin ile 60 kW ek enerji elde edilmesi planlanmıştır.

GMK Enerji'nin özel tasarımı Direct Contact Steam Condenser ile Kubilay JES'in ek kuyu gerekmeksizin 1500 kW net elektrik enerjisi üretmesi sağlanmıştır.

Buna ek olarak geçmişte atmosfere atılmak zorunda kalınan atık buharın enerji üretiminde kullanılması ile projenin çevreye faydalı yanı olmuştur.

GMK ENERJİ A.Ş jeotermal enerji sektöründe elektrik santrali, bölgesel ısıtma, sera ve termal otel yatırımcılarına proje, mühendislik, danışmanlık ve müşavirlik hizmetleri vermektedir.

Başlıca hizmetleri:

  • Jeotermal Kaynağın Üretim Modellemesinin Yapılması ve Jeotermal Santral Fizibilitesi,
  • Elektrik santralı, bölgesel ısıtma, sera vs. fizibilitesi, projelendirilmesi ve konsept tesis tasarımı,
  • Elektrik santrali seçimi sırasındaki mühendislik, danışmanlık ve müşavirlik hizmetleri ile kontrat yazılması,
  • Kuyu içi pompa modellemesi ve pompalı santral tasarımı,
  • Jeotermal santral mekanik, elektrik ve inşaat projelendirme (BOP tasarımı),
  • Jeotermal ısıtmalı sera, termal havuz ve ısıtma merkezi tasarımı, projelendirmesi ve imalatı,
  • Owner Engineering,
  • Santral ve kuyu işletmelerine teknik destek ve performans arttırma çalışmalarıdır.

ATV İş Dünyası Programı'na Konuk Olduk

GMK Yenilenebilir Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Murat Karadaş ATV İş Dünyası Programı'nın konuğu oldu.

ST Proses Otomasyon Zirvesi’ nde JES Yatırım Prosesleri Anlatıldı

Proses Zirvesi, proses endüstrisinin nabzını tutmaya devam ediyor. ‘Jeotermal Enerji Sektörünün Türkiye'deki Durumu ve Proses Kontrolü' konulu panel, JESDER Yönetim Kurulu Başkanı Ufuk Şentürk'in moderatörlüğünde, panelistler GMK Enerji Genel Müdürü Murat Karadaş, Vatecco Enerji Genel Müdürü Hasan Burak Başar ve Pozitif Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Cihan Çanakçı'nın katılımıyla gerçekleştirildi.

"Jeotermal enerji üretiminde dünyada 4. sıradayız, jeotermal Türkiye'de araştırılması gereken yegane yenilenebilir enerji kaynağı" diyen JESDER Yönetim Kurulu Başkanı Ufuk Şentürk Türkiye'de jeotermal enerjinin konumu hakkında bilgi verdikten sonra sözü Vatecco Enerji Genel Müdürü Hasan Burak Başar'a verdi. Hasan Burak Başar, neden jeotermal enerji sorusuna "Baz yük esasına göre çalışan enerji santralleri içinde yegane yenilenebilir enerji odaklı santrallerdir" diye sözlerine başlayarak, "Jeotermal o yüzden vazgeçilmezdir" dedi. Yine sözü alan JESDER Başkanı Şentürk, "Birim arazi başına en az yer kaplayan ve yerinde değerlendirilmesi gereken santrallerdir. Özellikle tarım alanında çokça kullanılıyor." dedi.

"DESTEK OLMADAN YATIRIM OLMAZ":

GMK Enerji Genel Müdürü Murat Karadaş, "Jeotermal santrallerin kurulumu Batı Anadolu başladı ve orada devam ediyor. Maliyeti en yüksek olan arama kısmı faaliyeti sondajdır. İlk yapılanlar 1500 metrelere kadar inilirken şimdilerde 2013'lerden itibaren daha derinlerden yeni kaynaklar kullanmak için 3000 metrelere inildi ve maliyetler arttı. Sondajlar 4000 metrelerin altına inmişken, destek mekanizması olmadan yatırım imkanı kalmamış oldu" dedi.

YEKDEM Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması teşvikleri hakkında bilgiler veren ve yeni mevzuatın uzaması için Bakanlık nezdinde yapılan çalışmaları açıklayan JESDER Başkanı Şentürk, 2025 yılına kadar uzatılmasını beklediklerini kaydetti. Yerli katkı paylarını içerecek kısımlar hakkında bilgi veren Ufuk Bey sonra sözü Pozitif Enerji YKB Cihan Çanakçı'ya verdi

Çanakçı, "3000 MW iyimser 2000 MW'lar kötümser ama bunların arasında bir banda oturacak. Dünya var oldukça var olan bir kaynaktan bahsediyoruz" dedi. JESDER Başkanı Orta Anadolu'da yeni yeni keşifleri yapılan devasa sıcaklıklarda kaynaklar olduğunu söyleyerek, kendi görüşüne göre 4000 MW gibi rakamların hedeflendiğini söyledi

YERLİ KAPSAMI NE OLMALI?

Yerli ekipmanda sektörün durumunu paylaşan Hasan Burak Başar, YEKDEM kapsamının genişletilmesini olumlu bulduklarını söyledi. Pozitif Enerji YKB Cihan Çanakçı, neyin yerli olarak kabul edildiğinin de önemine değinerek, "Şimdi dünyaya bilgi üretiyoruz ama yerlileşmenin çok başındayız" dedi. GMK Enerji Genel Müdürü Murat Karadaş ise yerlilikten kastın sadece malzeme değil know-how'ın yerli olması gerektiğini söyledi.

GT 2018 (Geothermal Turkey) Kongresine Sponsor Olduk

GMK Enerji'nin altın sponsor olarak katıldığı, JESDER(Jeotermal Elektrik Santral Yatırımcıları Derneği)'in düzenlediği Geothermal Turkey 2018 kongresi 12 Nisan 2018 tarihinde Ankara Bilkent Otel'de kamu ve özel sektör temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşti. Kongrenin ilk günü JESDER özel oturumu ile başlayıp ikinci günü ise özel sektör temsilcilerini sunumları ile tamamlandı.

GMK Enerji kongrede açtığı standta sektör temsilcileriyle biraraya geldi ve bilgi alışverişinde bulunup sektöre verdiği hizmetleri anlattı. Kongrenin ikinci gününde GMK Enerji Genel Müdürü Murat Karadaş "Direct Contact Steam Condenser Design" konulu bir sunum yaptı.

IGC 2018 (Uluslararası Jeotermal Enerji Kongre ve Sergisi )'e Sponsor Olduk!

GMK Enerji'nin kW sponsor olarak katıldığı, IGC 2018 (Uluslararası Jeotermal Enerji Kongre ve Sergisi ) 14-15 Mart 2018'de Ankara Sheraton Hotel'de kamu ve özel sektör temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşti. GMK Enerji iki gün devam eden kongrede açtığı standta jeotermal enerji sektör temsilcileriyle biraraya geldi.

Kongrede GMK Enerji Genel Müdürü Murat Karadaş tarafından, "Direct Contact Steam Condenser Design" konulu ve proje mühendisi Gülcan Yavuz Karadaş tarafından GMK Enerjinin geliştirdiği mobil uygulama "Geothermal Investment Tool" konulu sunumlar yapıldı.

GT 2019 (Geothermal Turkey) Kongresine Sponsor Olduk

GMK Enerji'nin altın sponsor olarak katıldığı, JESDER(Jeotermal Elektrik Santral Yatırımcıları Derneği)'in düzenlediği Geothermal Turkey 2019 kongresi 6-7 Şubat 2019 tarihinde Ankara Bilkent Otel'de kamu ve özel sektör temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşti. İki gün süren kongrede kamu ve özel sektör oturumlarıyla jeotermal enerji destek mekanizmaları, sektörün sorunları, geşeceği ve yeni teknolojiler irdelendi.

GMK Enerji kongrede açtığı standta sektör temsilcileriyle biraraya geldi ve bilgi alışverişinde bulunup sektöre verdiği hizmetleri anlattı.

Kongrenin birinci gününde düzenlenen oturumda GMK Enerji kıdemli elektrik elektronik mühendisi Selim TUNA GMK Enerji tarafından geliştirilen santral takip programı Thermosoft'u "Süreç Yönetimi Üzerine Geliştirilmiş Program: Thermosoft" başlıklı sunumla sektör paydaşlarına anlattı.

Kongrenin ikinci gününde düzenlenen oturumda ise GMK Enerji Genel Müdürü Murat Karadaş düşük entalpili kaynakların değerlendirilmesi üzerine yaptığı çalışmayı "Düşük Entalpili Kaynaklardan Elektirik Sağlayan Organik Rankine Çevrimine Sahip Santral Tasarımı" başlıklı sunumla anlattı.

GMK Enerji ve Türkerler Holding arasında anlaşma

Jeotermal Santral Yatırımlarında Proje, Mühendislik, Danışmanlık

Jeotermal Kaynakların Değerlendirilmesi

GMK’dan Aksaray’da Dünya Bankası destekli JES projesi

GMK Energy Grubu’na bağlı Güzelyurt Jeotermal Enerji AŞ’nin Dünya Bankası Destekli Jeotermal Enerji Sondajı Çalışmaları Aksaray’da başladı. Kaynak: GMK’dan Aksaray’da Dünya Bankası destekli JES projesi

Enerji Günlüğü - GMK Energy Grubu'na bağlı Güzelyurt Jeotermal Enerji AŞ, Aksaray’ın Güzelyurt ilçesinde jeotermal kaynak arıyor. Güzelyurt Jeotermal Enerji AŞ’nin Türkiye’deki jeotermal enerji yatırımlarını teşvik etmek amacıyla Dünya Bankası tarafından desteklenen Risk Paylaşım Mekanizması kapsamında başlattığı projenin saha hazırlık çalışmaları geçtiğimiz ay tamamlandı. Güzelyurt Jeotermal Enerji AŞ sondaj çalışmalarına Nisan 2024’de başlandı.

3000 METREYE İNİLECEK

Güzelyurt Jeotermal Enerji AŞ ile TKYB arasında üç adet kuyu için imzalanan sözleşme kapsamında, açılacak kuyularda 3000 metrelik derinliğe inilmesi hedefleniyor. 294°C ve 341°C ile Türkiye’de açılmış en sıcak jeotermal kuyulara çok yakın bir mesafede yapılacak Güzelyurt jeotermal arama sondajının, başarıyla sonuçlanması halinde, Türkiye jeotermal enerji sektörü açısından kritik bir adım olacağı öngörülüyor. Sondajların başarıyla sonuçlanmaması halinde, belirlenen kuyu maliyetlerinin yüzde 60’ı fon tarafından karşılanacak.

GMK Energy Kurucusu Dr. Murat Karadaş konuya ilişkin yaptığı açıklamada “Sahamızdaki sondajlarımız genç volkanlar sınıfına giren Hasan Dağı’na yakın bir mesafede yapılıyor. Bölgede beş yıla yakın bir süredir şirketimiz bünyesindeki arama ekibimiz ve danışmanlarımız ile çalışıyoruz. Sahada jeoloji çalışmalarının yanı sıra jeofizik aramacılığı kapsamında 100 kilometre civarında sismik ölçümler yaptık ve bu verileri Kanada, Çin ve Ukrayna’daki veri merkezlerinde işleyerek sondaj noktamıza karar verdik. Sismik verileri dikkate alarak 1000 metrelik araştırma kuyumuzda 100 litre/saniye debi elde ederek hedeflediğimiz fayı kesmiş olduk. Bundan sonraki süreçte fayı daha derinde keserek akışkan elde etmeyi hedeflemekteyiz” dedi.

JEOTERMALDE BATI ANADOLU’YA SIKIŞMAYALIM

Jeotermal Enerji yatırımlarının Batı Anadolu’ya sıkıştığını ifade eden Dr. Murat Karadaş, “Aksaray dışında, Kütahya, Balıkesir ve Van bölgelerindeki sahalarımızda da jeotermal arama ve sondaj faaliyetleri yürütüyoruz” dedi. Türkiye’de Ege Bölgesinin yanında İç Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerindeki volkanik alanların da ciddi bir potansiyel barındırdığını ifade eden Karadaş, “Ülkemizin enerji alanındaki milli serveti değerlendirilip yerli üretime kazandırılmalı. GMK Energy olarak jeotermal arama çalışmalarımız ile son 40 yılda Batı Anadolu’ya sıkışmış olan jeotermal enerji santralı yatırımlarını potansiyeli yüksek olan diğer bölgelere de taşımanın öncüsü olmayı hedefliyoruz. Yer altından henüz çıkarılmamış olan Jeotermal Kaynakların keşifleri enerji ithalatının azalmasını sağlayacak ve kaynağın bulunduğu bölgelere ciddi katkı sağlayacaktır” diye konuştu.

Dünya Bankası ve Temiz Teknoloji Fonu’nun finansmanıyla hayata geçirilen Risk Paylaşım Mekanizması (RPM), Türkiye'deki jeotermal enerji yatırımlarını desteklemek üzere 2018'de faaliyete geçmişti. Bu kapsamda Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası (TKYB) tarafından yönetilen mekanizmadan sağlanan toplam hibe miktarı 38 milyon ABD doları olarak belirlendi. Mart 2020’de ikinci tur başvurularını alan Risk Paylaşım Mekanizmasında, GMK Energy grup şirketlerinden Güzelyurt Jeotermal Enerji AŞ, Aksaray’ın Güzelyurt ilçesinde sahip olduğu jeotermal işletme ruhsatında planladığı “Güzelyurt Jeotermal Arama Sondajları” projesi için Dünya Bankası ve TKYB ile imzaladığı sözleşme kapsamında destek almaya hak kazanmıştı. Proje için hazırlanan Çevresel ve Sosyal Yönetim Planları ve Proje hakkında bilgilendirmeler 29 Eylül 2021 ve 29 Kasım 2023 tarihlerinde Aksaray-Güzelyurt’ta yapılan geniş katılımlı Paydaş Katılım Toplantısı ile bölge halkına sunulmuş, görüş ve öneriler dinlenmişti.

Van’da Jeotermal Kaynak Arayışımıza Başlıyoruz!

GMK Enerji olarak, Van’ın Çaldıran ilçesinde bulunan 7 adet jeotermal lisans sahamızda gerçekleştireceğimiz jeotermal kaynak arama projemizi duyurmaktan gurur duyuyoruz.

Türkiye’nin en doğusunda ve -45 dereceye varan hava sıcaklıkları ile en soğuk ilçesi olan Çaldıran’da yeni bir jeotermal serüven başlatıyoruz. Türkiye’de havanın en soğuk rezervuarın ise en sıcak olduğu bölgesinde önemli bir adım atıyoruz.

Bu kapsamlı proje, toplam 17 sondaj kuyusunu içeriyor. Hedefimiz, bölgenin jeotermal potansiyelini keşfetmek, rezerv tespiti yapmak ve sürdürülebilir enerji üretimine katkı sağlamak.

Bu projeyle sadece enerji sektörüne değil, aynı zamanda bölgesel kalkınmaya da değer katmayı amaçlıyoruz. Çalışmalarımızın tamamlanmasının ardından, Doğu Anadolu Bölgesi’nin ilk jeotermal elektrik santralini kurarak ülkemizin enerji haritasına yeni bir nokta eklemeyi ve sürdürülebilir enerji hedeflerimize bir adım daha yaklaşmayı planlıyoruz.

GMK Energy, Aksaray, Koçpınar Jeotermal Sahasında Üç Derin Kuyu Sondajı İçin Viking Services ile Sondaj Sözleşmesi İmzaladı!

GMK Energy olarak, Aksaray, Koçpınar sahasında üç adet derin jeotermal kuyu sondajı için Viking Services ile sondaj sözleşmesi imzaladığımızı duyurmaktan heyecan duyuyoruz. Bu proje, bölgenin jeotermal potansiyelini ortaya çıkarmak ve Türkiye'nin temiz enerji dönüşümüne katkı sağlamak adına önemli bir adım.

Sondaj çalışmaları, Dünya Bankası’nın Risk Paylaşım Mekanizması (RSM) kapsamında gerçekleştirilecek olup, jeotermal keşif projelerindeki riskleri azaltmayı hedeflemektedir. Zengin jeotermal kaynakları ve elverişli jeolojik yapısıyla bilinen Aksaray-Koçpınar bölgesi, sürdürülebilir enerji geliştirme açısından büyük bir fırsat sunmaktadır.

GMK Energy Tarafından Geliştirilen Yapay Zeka Tabanlı Thermosoft Programının 24 MW kapasiteli Kubilay Jeotermal Elektrik Santralinde Uygulanması İçin Beştepeler Enerji ve GMK Energy arasında Anlaşma imzalanmıştır.

Thermosoft, jeotermal enerji santrallerinde termodinamik hesaplamalar, ısı transferi, akışkanlar mekaniği modellemeleri ile yapay zekâ teknolojisini bir araya getirerek santralleri optimize ederek etkin ve verimli bir şekilde işletilmesini sağlayan yenilikçi bir çözüm olarak öne çıkacaktır.

“TR33 Bölgesi Jeotermal Su Yönetim Modeli” ihalesini GMK Energy olarak kazanmış bulunuyoruz!

T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı | Republic Of Türkiye Ministry of Industry and Technology’nın destekleri ile T.C. Zafer Kalkınma Ajansı - T.C. Zafer Development Agency tarafından düzenlenen “TR33 Bölgesi Jeotermal Su Yönetim Modeli” ihalesini GMK Energy olarak kazanmış bulunuyoruz.

GMK Energy’nin çok disiplinli uzman mühendislerinin teorik ve saha çalışmaları ile yapılacak bu proje kapsamında, T.C. Zafer Kalkınma Ajansı - T.C. Zafer Development Agency'nın sorumlu olduğu Afyonkarahisar, Kütahya, Manisa ve Uşak illerinden oluşan TR33 Bölgesi’ndeki jeotermal sahaların mevcut durum analizi ile jeotermal potansiyelin dünyadaki iyi örnek uygulamalarına göre havza bazlı değerlendirilmesi yapılacaktır. Daha iyi bir rezervuar yönetim modeli için yapılması gereken ilave çalışmalar ve oluşacak ekonomik faaliyetler belirlenecek olup il, ilçe ve saha bazlı rezervuar yönetim modeli önerileri ortaya koyulacaktır. Bu çalışma ile bölgedeki jeotermal kaynaklardan maksimum verimde yararlanılması amaçlanmakta ve sürdürülebilir şekilde en uygun yönetim modellerinin çıkarılması hedeflenmektedir.